a woman with her hands on her face

How to 'henna'? De meest natuurlijke haarverzorging!

Gezondheid

Geen week gaat voorbij zonder dat ik een compliment over mijn haarkleur krijg of dames naar mijn kapper informeren. Met die nuance, dat ik ook wel vrij ‘publiek’ werk momenteel verricht en dagelijks een hele bende vrouwen mijn stoel passeren.

Toch is het opvallend dat de geluiden telkens dezelfde richting uitgaan. Iets wat me vroeger niet ten deel viel. Het verschil is maar één noemer: HENNA

Het spiegelbeeld was vrij verrassend, donker oranje plukjes.

Wat is henna?

Sinds jaar en dag staat henna gekend als de rode kleurstof gewonnen uit de hennastruik, Lawsonia Inermis. Haar geschiedenis gaat terug tot 3500 BC. Vooral in delen van India, Noord-Afrika en Azië. Je komt deze struik van de kattenstaartfamilie in zijn natuurlijke habitat tegen, al wordt hij/zij nu ook wel gekweekt voor het winnen van de bladeren en nerven die deze sterke kleurontwikkeling geven.

Korte uitleg: het chemisch proces

Nadat henna gedroogd, gemalen en gezeefd wordt, is deze klaar voor gebruik. In die zin dat het louter nog nodig heeft dat er een vloeistof en zuur aan toegevoegd moet worden om de actieve kleurstof ‘lawson’ uit het plantenzym hennoside te trekken. Een proces dat zich op volledig natuurlijke wijze ontvouwt binnen 6 à 8u tijd. Gelijk de reden waarom verven met henna van begin tot eindpunt ietsje omslachtiger werkt dan de klassieke chemische formules van de kapper. De aglycons, het ‘niet suiker-deel’ van het enzym hennoside (een glycoside) binden dan bij langdurig contact de kleurmoleculen van henna aan het keratine van onze haren. In feite hechten ze zich eraan. Het is niet dat onze keratine er letterlijk alleen door omhuld wordt, noch dat ze er louter van doordrongen of enkel maar chemisch door gealterneerd wordt. Het eigenlijke zeer specifieke proces kan je nog het best vergelijken met de term ‘de Michael reactie’ in de klassieke chemie. Dit begrip legt een aantrekking en een binding uit tussen de polariteitskrachten – de atomen en en elektronen – binnen moleculen uit. Hierbij hennakleuring van toepassing op het plantmateriaal enerzijds en onze haar keratine anderzijds.

Waarom henna?

Is een vrij makkelijk te beantwoorden vraag. Geef je de voorkeur aan gemak of gezondheid? Gemak hier staande voor een kappersbezoek of thuis handig zelf aan de slag gaan met een kant en klare gebruiksaanwijzing van je favoriete kleur rood van de drogist. Gezondheid: inhoudende dat we in een wereld vergeven van toxines allerlei leven.

Waar jij het meest om geeft, is de richting. Je zal kiezen om te spelen met je favoriete kleur van rood voor je haren. Het is niet ingewikkelder dan dit gegeven.

Onze wereld vergeven door toxines:

Een herinnerende noot:

Onze huidige fast moving, gemakzuchtige levensstijl heeft als gevolg gekregen dat we niet meer aan synthetische gifstoffen kunnen ontsnappen. De overload heeft een epidemie van sluimerende welvaartsziektes gegeven. Hoe je het ook draait of keert: onze voeding, kledij, lucht, water, medicijnen zijn hierdoor aangeraakt. Met gevolg dat onze lichamen dit niet meer kunnen verwerken. Nog nooit waren er zoveel mensen met hormonale problemen of wiens zenuwstelsel uit balans raakte. Een proces dat heel ontmoedigend is als je dit wilt omkeren omdat je al snel merkt dat; wanneer je dit proces wilt omkeren, je voor een groot deel dit niet in de hand hebt.

Hoe onze gordijnen en tapijten behandeld worden met bewaarmiddelen en pesticides alvorens ze ons als consument bereiken, is iets wat je niet in de hand hebt. Hoe de betaalbare groenten- en vleesindustrie hun productieverhoging invult, is iets wat je niet in de hand hebt. Hoe je maquillage- en verzorgingsmiddelen vol bewaarmiddelen zit, en vaak nefast op de huid inwerken is schering en inslag. Laat staan dat we ons er dagelijks rekenschap geven dat die huid dan ook nog eens een levend orgaan is die half doorlaatbaar werkt en alzo eveneens onze organen indirect aangeraakt worden. De lijst is lang eens je synthetisch geproduceerde toxines begint op te lijsten. We worden er dik door, krijgen ontstekingsziektes of ons immuunsysteem staakt. Dat was ook mijn verhaal tot voor kort. Trachten dit proces om te keren bracht me bij verschillende natuurlijke middelen, die ik wel kon inzetten om de overdosis te verkleinen, zodat mijn lichaam zijn zelfhelend mechanisme kon herstellen, om mij dus meer kwaliteit van/in leven te geven. Al snel werd mij duidelijk dat snel, makkelijk en gezond niet vaak samen gaan.

Om mijn wens over stevige mooie rode haren in te vullen, moest ik het internet op en researchen hoe een alternatief er zou kunnen uitzien. Wat dit alternatief zou kunnen zijn en wat ik daarvoor zou moeten doen en weten.

Effecten van henna:

De knappe glanzende effecten van henna trokken mijn aandacht. Henna heeft namelijk als effect dat je haren minder kroezelen. Net dat tikje steviger en voller worden. Volume en minder frizeren, ideaal voor krulhaar uiteraard of haar met iets meer slag. Maar ook dun, flets haar vaart hier wel bij. Valt je haar plat tegen je hoofdhuid aan, dan geeft henna omkasting je het nodige volume. Zeker door de tijd. Hoe meer en hoe langer je het gebruikt, hoe mooier je resultaten worden. Wat zeker en vast niet gezegd kan worden van de courante kleurmiddelen, integendeel! `

Een minder beroemd effect van een hennakleuring is dat ze amper vervaagd. Dit terwijl rood in de klassieke kapperswereld net ‘goed geld’ in het laatje brengt doordat rood niet goed houdt en er al snel bros uitziet, met gevolg dat je weer terug mag lopen en aanschuiven terwijl je vet in je portomonnee mag duiken.

Zelfs de kleurgrens bij bijkleuren is met henna (na de week oxydatie) niét merkbaar. Er zit geen lijn in je haar overgehouden van de vorige kleuring. Belangrijk, want mijn ondervinding is dat ik juist door dit kleine euvel, vroeger mijn kapsel van tint donkerder maakte om dit te maskeren. Met henna hoeft dit niet. Jij kan dus gewoon kiezen of je jouw kleur wilt aanpassen of niet. Maar het is niet iets waar je je toe gedwongen voelt.

Wil jij je haar laten groeien zonder continu ontmoedigd van de kapper te komen omdat die weer eens een centimeter of twee teveel knipte,…dan geeft henna je het voordeel dat je amper – zelf na jaren – nog gesplitte punten hébt!

Heb jij een gevoelige hoofdhuid zoals ikzelf, dan voel je de deugd van een behandeling telkens nog een week doorwerken! Henna poeder werkt ook verzachtend en licht ontsmettend.

Je merkt het, ik ben een fan. Al kwam dit niet plotsklaps.

Henna is een langzaam proces en het ziet er voor iedereen net iets anders uit.

Henna vraagt jouw tijd in voorbereiding. Het vraagt jouw tijd in inwerking. Een beetje strak plannen is dus een must. Daarbij vergt het ook wel een dosis moed. Met dat henna samenwerkt met je eigen haarkleur voor het uiteindelijke resultaat, weet je niet 100% waar je met een eerste kleuring gaat uitkomen. Begin dus zo licht mogelijk en met een zo kort mogelijke inwerktijd. Dat geeft je een veilig gevoel.

Zelf laat ik mijn hennapasta, eens aangemaakt, tussen de twee à drie uur inwerken. Anderen laten dit bijvoorbeeld een nacht inwerken. Dit zijn keuzes die je voor jezelf dient te maken. Hier kan ik je niet bij helpen.

Al geef ik je wel graag mijn favoriete site door:

louland.nl waar ze je de meest ingewikkelde en praktische vragen met de glimlach beantwoorden.

Ik gebruik hun Henna Rajasthani (India) poeder die biologisch geteeld is en eigenlijk ook nog eens een upgrade van gebruikelijke henna is door andere productie omstandigheden. Onder andere de uitzonderlijke klimatologische omstandigheden maken van deze henna een Body Art Quality, het bevat meer kleurmoleculen. Tevens is dit poeder vrij van restafval van de struik doordat het extra gezeefd wordt. Je henna papje wordt hierdoor meer smeuïg en aangenamer om aan te brengen. Iets wat ik zelf doe, met een kappersverfborstel. Heb je deze kwaliteit niet voorhanden? Helaas, dan moet je met de vingers aan de slag.

Hoe henna te gebruiken?

Praktisch gezien is dit mijn gebruikelijke manier:

– 100gr zuivere biologisch henna zonder toevoegingen of bewaarmiddelen

– Sap van 2 citroen (ongeveer 6 eetlepels) als activator

– Zoveel water als nodig voor een dikke mayonaise pap te verkrijgen die zich toch goed nog goed liet mixen (ik gebruik standaard mijn staafmixer hiervoor en ga dan met een houten stokje de randen van de bodem af om nog een goed op te roeren en klonters te voorkomen)

Aanvullende details:

– Dit mixen doe ik in een plastic kom die de vorm heeft van een cilinder zodat ik eerst deze goed kan afdekken met een plastic deksel (ik gebruik geen plastic folie op de pap om deze af te dekken al is dit wel het aanbevolen stramien), daarna leent de vorm van de literkom – een oude soep verpakking van de supermarkt, zich perfect om mijn verfborstel in rechtop te laten zitten terwijl ik de smurrie aanbreng op mijn uitgroei en lengtes/punten.

– De aangemaakte pap zet ik steevast op mijn chauffageketel en daarna wacht ik tot de kleuromzetting inzet. Afhankelijk van de temperatuur van de ruimte, mag je rekenen op zo’n 6 à 8u. In de winter eerder 8u, hoogzomer volstaat 6u ook wel.

– Kan ik niet tot actie overgaan wanneer de henna klaar voor gebruik is, dan zet ik ze in de koelkastTot een dagje, kan ik zo het proces stilleggen en mijn verf moment kiezen. Daarna wordt de kleur minder intens vind ik.

– Een oude onesie aan, mijn poetshandschoenen eveneens en kappertje spelen maar!

– Na aanbreng van de pap zet ik een plastic mutsje op mijn hoofd en daar wikkel ik mijn handdoek rond tegen het druppen. Wanneer je hoofd warm wordt door de omhulling van het plastic badmutsje, verdunt dit namelijk jouw henna wat. Gelijk de reden je het best ze aanmaakt als dikke mayonaise en niet als meer vloeibare ketchup. Het fijne van henna is dat ik niet zoals met klassieke verf hoef rekening te houden met kleurverschillen van lengtes versus uitgroei. Ja, de eerste week ziet mijn uitgroei er meer oranje uit dan mijn lengtes, maar een exacte belijning is er gewoon niet. Dat vervaagt netjes in elkaar. Na een week oxideren zie je hier niets meer van. Alles is één volle zelfde kleur wat dát betreft, met natuurlijke highlights daar mijn grijze haren meer rood ‘pakken’ dan mijn bruine strengen. Rode mèches die prachtig uitkomen met zonlicht en elektrische spots! Het geheel ziet er bruin-rood-acajou-roest uit. Welke tint het meeste uitkomt, hangt louter van de lichtinval en lichtsterkte af. Opvallend vond ik dat ik de kleur niet als warm of als koud kan indelen. Hiermee kan gespeeld worden, iets wat ik als ‘wintertype’ met een slag naar herfstkleuren, zeer apprecieer!

– Na 2 à 3u inwerken (ik hou dit bewust kort daar ik nog de optie wil hebben om later mijn haren iets dieper rood te behandelen) spoel ik met een ruime douche alles uit. Ik was mijn haren pas 48 nadien en louter met aleppo zeep. De dag na de kleuring spoel ik ze wel opnieuw door met water. Hierbij komt er nog een lichte kleur roest van mijn haren af. Iets wat ik ook terug merk de eerste week op mijn hoofdkussen.

– Na dit alles,…zit ik weer voor een maandje gebeiteld met een perfect hoofd haar!

– Daarna: repeat!

– Ik gebruik geen shampoo, geen balsem, geen haarmasker om mijn haren te verzorgen. Zelfs geen olie. Alleen henna, henna en nog eens henna en aleppo zeep om het dagelijks of 2-dagelijks te wassen. Toch krijg ik minstens één keer per week een specifiek compliment over mijn kapsel. Dit geeft mij zo’n boost, dat ik je deze natuurlijke oude wijze van haarverzorging en opsmuk niet wil onthouden! Kijk zeker en vast mijn go-to link na voor meer uitleg, inzicht en how-to-henna! Eens je durft, ben je vertrokken voor meer! You’ll love it!

Opgepast

PS: Bij twijfel of je het ware henna poeder in handen hebt? Henna is geen beschermde naam . Elk haarkleur merk wil meesurfen op deze eco-vibe-klinkende naam. Doe je do diligence éérst! Lees verpakkingen na, voor de inhoudsstoffen en research brands! Mijn voorzet geeft je het voordeel dat je veilig en wérkelijk non-toxic eco zit! Zo niet, streef je je non-toxic maar wel verzorgend doel voor je haren voorbij zonder dat je er erg in hebt.

PS: ‘Rood’ is stralen! Henna is schitteren!

Now go Beyond! Met warme integrerende groeten,

∞ Tini ∞